divendres, 26 de febrer de 2010

Esquerra arrenca el compromís del president de la Generalitat d'escoltar la veu del territori en el desplegament de les ZDPEl Grup Parlamentari d'Esquerra ha demanat al president de la Generalitat que recondueixi el procés de desplegament de les Zones de Desenvolupament Prioritàries (ZDP) que està elaborant el Govern i consensuï el nou pla eòlic amb el territori per garantir-ne l'èxit. La portaveu d'Esquerra al Parlament, Anna Simó, ha manifestat que un dels canvis més importants introduïts a partir del Pla de l'Energia és el canvi de sistema d'autorització de parcs eòlics, com ‘una forma de racionalitzar i consensuar la necessària implantació d'energia eòlica al nostre país, fet positiu i que no només vam impulsar i al qual vam donar i donem suport, sinó que hem estat reclamant del 2006 ençà'. Simó ha recordat al president José Montilla que ‘Esquerra va impulsar ja en el Pacte del Tinell l'elaboració del Pla de l'Energia i es va fixar l'objectiu d'energia eòlica fins els 3.500 MW per al 2015', fita que des d'Esquerra es considera assolible.

Per Simó, aquest canvi de model es va fer per superar tant com fos possible els errors anteriors i ha exposat que, des d'un primer moment, ‘Esquerra hem alertat que una qüestió com aquesta només podia ser desenvolupada des d'una interlocució acurada amb el territori', insistint fins al darrer moment que s'entengués que ‘si aquest desplegament no sortia amb un consens territorial ampli, es posava en entredit el seu èxit' i, per tant, la planificació eòlica del Govern i el compliment dels seus objectius, compartits per Esquerra. Per això, Simó ha lamentat ‘el termini de menys de 10 dies per presentar al·legacions que tenen els ajuntaments, i no és això el que tots els que creiem en l'energia eòlica volem'.

Anna Simó ha recordat que els informes ambientals que acompanyen les ZDP conclouen, com en el cas de la Terra Alta, que l'entorn immediat de la ZDP està afectat per un important nombre de projectes amb autorització administrativa, que coincideix una acumulació d'impactes i projectes en un espai reduït que reclamen la necessitat d'avaluar abans de continuar la tramitació de la ZDP per l'afectació paisatgística i ambiental important per a tota la comarca. Com la Ribera d'Ebre, en què es reclama estudiar detalladament si la comarca pot acollir una càrrega de massificació com la que quedaria d'implementar-se. I això és extrapolable a altres comarques. I ha reclamat que s'escolti el territori: ‘no és el "no", és el "sí" a la implantació eòlica amb propostes alternatives, com ara concentrar els parcs eòlics en el corredor de les infraestructures de l'AP-7 i A-2 per no perjudicar més el territori com han acordat el 75% dels alcaldes de l'Alt Empordà'.

Davant d'aquestes consideracions formulades pel Grup Parlamentari d'Esquerra, el president de la Generalitat s'ha compromès a escoltar els municipis afectats per les ZDP abans de tancar definitivament el mapa de desplegament d'energia eòlica a Catalunya.