dimarts, 22 de desembre del 2009

L’independentisme avança fins a quedar-se a un punt de la majoria



Un matrimoni cada vegada més mal avingut, en què les opinions ja són gairebé sempre discrepants, és la imatge que potser defineix millor les actuals relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya. A idèntica pregunta, resposta diametralment oposada. És el retrat que ofereix el Baròmetre d’hivern d’EL PERIÓDICO. La majoria dels espanyols (50,6%) consideren que el castellà està discriminat a Catalunya... Els catalans (81,4%) opinen que no. La majoria dels catalans (83,6%) ­creuen que Catalunya és solidària amb la resta de les autonomies... Els espanyols (51,7%) diuen que no. El divorci comença a ser, per a una de les parts, la solució inevitable. El 39% dels catalans votarien avui a favor de la independència de Catalunya. ¿En contra? El 40,6%.
La sorpresa, en qualsevol cas, és la resposta a una pregunta molt directa: «Si demà se celebrés un referèndum sobre la independència de Catalunya, ¿hi votaria a favor?». Un empat tècnic entre partidaris i detractors és la foto que ofereix el Baròmetre elaborat pel GESOP.
La desafecció temuda pel president, José Montilla, ha escalat, tenint en compte anteriors enquestes, un nou vuitmil. Altres estudis, com el del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, cartografien cims independentistes més modestos (31%, l’últim). La diferència està en el fet que el CEO ofereix un ventall que inclou des de l’autonomia fins a la independència, passant per l’Espanya federal. Davant la disjuntiva independència sí, independència no, les forces s’equilibren.

LÒGICA CONVERGENT / Els partidaris de respondre a Espanya amb un sí a la independència varien, lògicament, en funció de les simpaties polítiques. Ho són pràcticament tots els votants d’Esquerra (97,5%) i, també, el 56,9% dels simpatitzants de CiU. La particular estratègia d’equidistància que en aquesta matèria practica la cúpula de CDC resulta molt menys estranya tenint en compte aquests percentatges.

INDEPENDENTISTES POPULARS / ICV-EUiA té entre els seus votants el 36,4% dels partidaris de la secessió. El PSC no queda immune al fenomen (30,1%). Més singular resulta que entre els que van votar el PP en les últimes eleccions hi hagi un 9,8% de partidaris del sí a la independència.
Les causes que han fet augmentar la desafecció fins al precipici de la secessió poden ser variades, però no distingeixen entre joves i adults, homes i dones. Només la dimensió del municipi de residència marca una pauta. Així, com més petita és la localitat, més gran és la sensibilitat independentista.
¿I quines són aquestes causes? El mateix Baròmetre ofereix elements d’anàlisi. El 52,8% dels catalans consideren que Catalunya és una nació. El 42,6% opina que no. La mateixa pregunta formulada a la resta d’Espanya obté una resposta radicalment diferent. El 80,1% dels espanyols que resideixen en altres comunitats autònomes neguen aquesta definició per a Catalunya. Madrid, amb el 87,5%, encapçala la classificació. Només a Euskadi troben àrnica els defensors del terme nació per a Catalunya.
Per simpaties polítiques, els ­votants del PP (90,6%) i UPD (91,6%) són els més ferms a l’hora d’assegurar que no hi ha més nació que l’espanyola.

Font:El Periódico.cat