dimecres, 24 de juliol del 2013

ERC i els seus alcaldes reclamen que s’arxivi la línia MAT perquè el seu informe mediambiental ha caducat


Està caducat i això fa que el projecte de la línia de 440kV doble circuit Escatrón-la Secuita hauria de ser arxivat segons la llei

La Secuita aprova una moció demanant l’arxiu dels expedients que afecten al seu terme i insta altres municipis a sumar-s'hi


ERC demanarà formalment l'arxivament de la línia de molt alta tensió (MAT) que la companyia Red Eléctrica Española vol construir entre el municipi aragonès d’Escatrón i la Secuita, i que travessa més de 100 municipis de les comarques de la Ribera d'Ebre, Priorat, Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès. ERC informa que l'informe mediambiental  de l’expedient  RAT12994. Línia 440 kV doble circuit Escatron-els Aubals-la Selva entroncament E1la Secuita va superar els divuit mesos de marge que la llei donava per ser aprovat i va caducar l’agost de 2012. La llei força a l’Administració a arxivar-lo. És l’expedient administratiu d’on radica tota la MAT de la qual existeixen altres expedients menors al voltant de subestacions i bifurcacions.

El Ple de l’Ajuntament de la Secuita, que presideix l’alcalde d’ERC, Eudald Roca, va aprovar ahir mateix una moció que demana "sol·licitar al Ministeri d’Indústria,a la Dirección General de Calidad, Evaluación Ambiental y Medio Natural del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural Marino i al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya la declaració de caducitat dels expedients i el seu posterior arxiu”. La Secuita ha demanat l’arxiu de l’expedient citat anteriorment i d’un altres quatre de la MAT que afecten al seu terme municipal.

Eudald Roca ha comparegut davant la premsa acompanyat per Josep Andreu, diputat al Parlament, per alcaldes d’ERC i del PSC, per altres càrrecs electes republicans i el portaveu de la plataforma XarxaSud, Andreu Escolà, la plataforma contrària a la MAT. Roca ha estat clar: “L’informe mediambiental va caducar el mes d’agost de 2012; segons l’article 10.2 del Reial Decret Llei 1/2008, sobre la Llei d'Avaluació d'Impacte Ambiental de projectes, l’administració competent està obligada per llei a arxivar l’expedient”. 

Des d’ERC es demana als diversos ajuntaments que facin el mateix que la Secuita. Davant de la petició d’arxivament, el Ministeri ha de respondre en 30 dies. El silenci administratiu significa un silenci positiu, l’acceptació de la petició.

Eudald Roca ha anat més enllà: “Amb la petició que farem arribar al Ministeri de Medi Ambient, donem per acabat aquest projecte de la MAT”. El representant d’ERC ha afegit que “la MAT és un projecte de temps passats, quan la previsió era un creixement continu, però que a dia d’avui serien milers de milions d’euros d’inversió en un moment de crisi que el consum elèctric està caient; fins i tot  els fem un favor al Ministeri i a Red Eléctrica Espanyola si s’acaba arxivant l’expedient”.

Si el Ministeri no arxiva el projecte els alcaldes d’ERC i aquells altres que s’hi sumin tenen intenció de presentar un recurs contenciós-administratiu pel no arxivament que hauria de resoldre l’Audiència Nacional. Malgrat tot, “creiem que no caldrà arribar al contenciós,perquè el Ministeri admetrà que l’informe mediambiental ha caducat i arxivarà el projecte”, ha afirmat Eudald Roca.


Gabinet jurídic de la Federació Regional del Camp de Tarragona
L'Ajuntament de la Secuita, assessorat per un gabinet jurídic de la Federació Regional d’ERC al Camp de Tarragona, ha corroborat que l'expedient mediambiental del projecte va vèncer l'agost de l'any passat. L’article 10.2 del Reial Decret Llei 1/2008 requereix que l'aprovació d'impacte ambiental del projecte, informació pública i consultes es faci en un termini màxim de divuit mesos, la qual cosa no es va produir.


Finalment, ERC ha recordat que, si en el futur es vol recuperar, l'autopista elèctrica"s'haurà de fer de zero, s’haurà de fer pactant amb el territori i els ajuntaments i buscant la menor afectació possible”. Eudald Roca recorda que ERC va reunir alcaldes i regidors el 2 de maig i llavors va exigir que “Red Eléctrica Espanyola ens justifiqués la necessitat de la MAT, i ja li dèiem que una de les condicions seria que la línia quedés soterrada al seu pas pel Priorat; però avui anunciem que un defecte en la tramitació administrativa porta el projecte a la casella zero, a la casella inicial si és que la companyia insisteix a impulsar-ho”.


Àmplia presència municipalista a la roda de premsa
En la roda de premsa d'avui, celebrada a la seu d'ERC a Tarragona, hi han participat Andreu Escolà, portaveu de la plataforma XarxaSud; Jordi Puxeu, alcalde de Falset(PSC); Juan Carlos Garcia, alcalde de Capçanes (PSC); César Lòpez (FIC), fins fa pocs dies president del Consell Comarcal del Priorat i futur vicepresident segon de la institució; Josep Andreu, alcalde de Montblanc i diputat al Parlament; Eudald Roca, alcalde de la Secuita (ERC); Josep Maria Piqué, alcalde de Marçà (ERC); Jordi Sabaté, alcalde de la Vilella Baixa (ERC); Joan Francesc Piqué (ERC), president en funcions del Consell Comarcal del Priorat; Josep Maria Sabaté (ERC), primer tinent d'alcalde de Constantí; Jordi Vinyals (ERC), primer tinent d'alcalde de la Selva del Camp; Jordi Cartanyà (ERC), regidor portaveu a l'Ajuntament de Valls; Ángel Xifré (ERC), alcalde d'Almoster; Tomàs Bigorra (ERC), alcalde de Vilaplana i diputat a la Diputació, i Rossendo Martorell(ERC), regidor portaveu a l'Ajuntament d'Alforja.

1 comentari:

Anònim ha dit...

BEN FET, SÍ SENYOR!